Terug naar mijn oude baas

Gebakje-Innovata
Taartjes bij het afscheid van de provincie Gelderland

Binnenkort vliegen ze je weer om de oren. Lijstjes. Nieuws- en sportoverzichten van NOS en RTL, de top 2000 allertijden, de lijst met meest geretweete tweets van 2013, de beste muziekalbums van afgelopen jaar, etc. Voordat iedereen helemaal overzicht en lijstjes moe is kom ik nu al met mijn eigen jaaroverzicht. Het jaaroverzicht van een zelfstandig ondernemer.  

Afgelopen dinsdag 15 oktober 2013 was het exact één jaar geleden dat ik de ‘zekerheid’ van mijn vaste baan bij de provincie Gelderland vaarwel heb gezegd. Na een kleine 10 jaar gewerkt te hebben als informatiespecialist en webadviseur heb ik vorig jaar oktober de weloverwogen stap naar het zelfstandig ondernemerschap gezet. ‘Respect!’, ‘Stoer hoor!’ en ‘Dat je dat durft in deze moeilijke tijd’ waren over het algemeen de reacties die ik kreeg van mijn oud-collega’s. Dit heeft me er niet van weerhouden om de stap te nemen. En tot op de dag van vandaag heb ik totaal geen spijt gehad van mijn keuze. Heerlijk eigen baas zijn, geweldige opdrachten mogen uitvoeren en heel veel interessante en leuke mensen leren kennen. Én na bijna een jaar weer aan de slag bij mijn oude baas. Maar nu vanuit mijn eigen bedrijf als online & social media specialist. Een korte terugblik op mijn eerste jaar als 100% zelfstandig ondernemer.

Toeval?

Ze zeggen weleens dat toeval niet bestaat, maar ik vond het wel erg toevallig dat op de eerste dag nadat ik afscheid had genomen bij mijn vorige werkgever ik een telefoontje kreeg van iemand van het marketing- en communicatiebureau Appel&Eelman uit Leusden. Ze waren op zoek naar iemand die WordPress websites voor hun klanten kon bouwen en of ik iets zag in een samenwerking. Ze hadden mij gevonden tijdens hun zoektocht op Google en mijn website en werkwijze sprak hen erg aan. Hoe mooier kan een eerste dag als zelfstandig ondernemer beginnen! Uiteraard ga ik niet zomaar met iedereen in zee, dus eerst een kennismakingsgesprek gepland. Het klikte direct en we zijn daarna heel open en eerlijk een proefperiode aangegaan. Inmiddels heb ik meerdere WordPress websites voor ze gemaakt, werken we nog steeds prettig samen en zijn we net gestart met de uitwerking van erg leuke ideeën om klanten ook social media ondersteuning aan te bieden.

Was dat al een leuk begin, krijg ik nog geen twee dagen later een mail van een oud-collega. Hij had mijn afscheidsmail ontvangen en gelezen dat ik voor mezelf was begonnen als social media & WordPress specialist. Vanuit zijn POB (Provinciaal Opleidings Budget) wilde hij graag een training social media & WordPress bij mij gaan volgen en vroeg mij een voorstel te maken. In vier dagdelen heb ik hem wegwijs gemaakt in de wereld van WordPress en social media. Een leuke, maar zeker ook onverwachte start van mijn nieuwe werkzame leven als fulltime zelfstandig ondernemer.

Koude acquisitie. Wat is dat?

Natuurlijk weet ik wel wat koude acquisitie is, maar tot nu toe heb ik hier niet aan hoeven doen om aan opdrachten te komen. Al mijn opdrachten die ik afgelopen jaar  heb gehad zijn voortgekomen uit mijn netwerk, via social media en onze grote vriend Google. Hoe mooi is dat! Dit is uiteraard niet vanzelf gegaan, ik heb er wel wat voor moeten doen. De juiste mensen ontmoeten, je netwerk onderhouden, je gezicht laten zien, online zichtbaar zijn (social media & website) en daar je kennis en expertise delen, vindbaar zijn in Google en een aantal ambassadeurs hebben.

Naast jezelf blijven en het hebben van vertrouwen in alles wat je doet is een sterk (social) netwerk wat mij betreft erg belangrijk. Het hebben van een goed netwerk is één, maar het gaat om het onderhouden van dit netwerk. En hoe ondernemend Deventer ook is, kijk ik ook over de grenzen van deze geweldige stad. Want om in deze tijd te slagen als ondernemer vind ik dat je zo flexibel moet zijn om ook buiten de misschien voor je gevoel veilige haven op zoek te gaan naar kansen en deze te grijpen. Dit heb ik dan het afgelopen jaar ook gedaan en dit heeft zeker tot de nodige succesvolle resultaten geleid. Ik ben onder andere benaderd door de Media Academie in Hilversum en heb intussen klanten in bijvoorbeeld Nieuw Vennep, Houten, Utrecht, Heerenveen, Arnhem, Zutphen en Apeldoorn.

Geen dag hetzelfde

1 jaar

Het mooie en tegelijkertijd spannende van zelfstandig ondernemer zijn is dat geen dag hetzelfde is. Ook al heb je plannen gemaakt voor een bepaalde dag, er kan ineens weer van alles op je pad komen. Of je hebt van die weken dat het wat rustiger is en er geen nieuwe opdrachten komen, terwijl je een week later er ineens twee nieuwe opdrachten op één dag bij krijgt. Mijn advies aan beginnend ondernemers of mensen die de stap naar het ondernemerschap willen zetten is om de rust te bewaren als er even een tijdje geen opdrachten binnenkomen. En blijf overtuigd van je eigen kunnen en wat je te bieden hebt. Profileer je hierbij zowel offline als online en deel (niet alles natuurlijk!) je kennis en expertise. En heb je een wat rustigere periode, gebruik deze bijvoorbeeld eens om je website op orde te brengen, je LinkedIn profiel onder handen te nemen of (als je die nog niet hebt) een social media strategie op te zetten. Ga in ieder geval niet stilzitten en wachten tot je mailbox volstroomt met nieuwe opdrachten.

Afwisselende opdrachten

Afgelopen jaar heb ik veel leuke en afwisselende opdrachten mogen doen voor zeer uiteenlopende opdrachtgevers. Meerdere WordPress websites gemaakt voor zzp’ers en mkb’ers, maar ook voor een organisatie als de Belastingdienst. Daarnaast social media trainingen gegeven, van 1-op-1 trainingen aan zelfstandig ondernemers tot incompany trainingen bij verschillende organisaties.

Terug bij oude werkgever

Ongeveer twee maanden geleden kreeg ik van mijn oud-leidinggevende bij de provincie Gelderland een mail. Of ik eens langs wilde komen om bij te praten. Na bijna een jaar vond ik het zelf ook wel een goed moment om weer eens langs te gaan. Tijdens een prettig gesprek in Arnhem hebben we het gehad over mijn ontwikkelingen, maar ook over die bij de provincie. Ze zijn daar onder andere erg druk met het Nieuwe Werken en in het kader daarvan werd er een paar weken terug de week van Het Nieuwe Werken gehouden. Nu komt het leuke. Ik kreeg de vraag of ik daar als social media specialist verschillende sessies wilde verzorgen. De social media sessies waren erg leuk om te geven voor mijn ex-collega’s en binnenkort ga ik zeer waarschijnlijk meerdere trainingen verzorgen. Terug op het oude nest dus, maar nu als zelfstandig ondernemer.

Ook gewoon hard werken

Nu lijkt het misschien zo dat mijn eerste jaar als fulltime ondernemer een makkie is geweest en alles zo maar op me af komt. Dat is natuurlijk niet waar. Zelfstandig ondernemer zijn betekent ook gewoon hard werken. Jezelf laten zien, actief zijn op het web en social media, je eigen boekhouding doen, goed plannen, continue op zoek zijn naar kansen, blogberichten schrijven (voor De Ondernemer), je netwerk onderhouden en uitbreiden, op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar ik vind het niet erg om te doen. Waarom niet? Omdat ik werk vanuit mijn passie voor online & social media en het fantastisch vind om ondernemers en bedrijven op dit gebied succesvol(ler) te laten zijn.

Op naar het volgende jaaroverzicht!

P.S.: vanwege mijn 1-jarig jubileum als zelfstandig ondernemer krijg je tijdelijk € 100,- korting op het website starterspakket.

Ferdi Soetekouw
Social media adviseur, trainer en coach | Online resultaatversneller | Ik help bedrijven en organisaties online marketing en social media doelgericht inzetten
Ferdi Soetekouw
Ferdi Soetekouw
Deel dit artikel:

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

keyboard_arrow_up