Spreek met 2 woorden, stel je netjes voor…

LinkedIn uitnodiging in het echte leven…eet zoals het hoort en zeg u! Deze zin uit het nummer Pa van de Nederlandse band Doe Maar uit 1983 past wat mij betreft perfect bij de onpersoonlijke en nietszeggende LinkedIn uitnodigingen die ik vaak ontvang van mensen die ik soms niet of nauwelijks ken. Terwijl het toch een kleine moeite is om je even voor te stellen…

7 tips voor een onweerstaanbare LinkedIn uitnodiging

Het is heel makkelijk om de standaard tekst “Ik wil u graag toevoegen aan mijn professionele netwerk op LinkedIn.” te laten staan en te verzenden naar de persoon met wie je een connectie wilt maken. Doe dit niet! Door je uitnodiging zo onpersoonlijk te laten is de kans groot dat de ander je uitnodiging niet accepteert en laat je een aantal kansen liggen om te profiteren van dit geweldige zakelijke sociale netwerk. Hoe schrijf je dan een onweerstaanbare LinkedIn uitnodiging? Ik geef je in dit artikel zeven goede tips waarmee je meer uit je uitnodiging kunt halen.

1. Wees eerlijk

Leg uit waarom je een connectie met iemand wilt maken. Het maakt niet eens zoveel uit wat je vertelt en hoe je dit doet. Er is niets erger dan een LinkedIn uitnodiging te ontvangen met de eerder besproken standaard tekst terwijl je geen flauw benul hebt wie de persoon is die de uitnodiging verstuurd heeft en waarom hij of zij een connectie met je wil maken. Eerlijkheid is het beste recept wanneer je met iemand wilt verbinden. Zeker als je serieus zaken met iemand wilt doen.

2. Vertel hoe je de persoon kent

Ik krijg regelmatig verschillende uitnodigingen via LinkedIn en waardeer het wanneer iemand even kort uitlegt waarom hij of zij een connectie met mij wil maken. Of ze nu een bericht van mij hebben gezien in een LinkedIn groep, mij via mijn website gevonden hebben of mij in levende lijve hebben ontmoet (ook dat kan nog anno 2013). Deze extra toevoeging aan de uitnodiging geeft voor mij vaak de doorslag om de uitnodiging te accepteren.

3. Zoek iets gemeenschappelijks

Stel jezelf een van deze vragen wanneer je op zoek gaat naar een potentiële connectie waarmee je iets gemeenschappelijks hebt:

  • Delen jullie een vakgebied of interesse?
  • Hebben jullie gedeelde connecties?
  • Zijn jullie verbonden met elkaar door LinkedIn groepen?

Hier een voorbeeld van een korte, correcte en effectieve uitnodiging:

Beste Marco,
ik zie dat je lid bent van de LinkedIn groep ‘Deventer Connection’. Ik ben ook lid van deze groep en ik zou graag eens wat ideeën met je willen uitwisselen. Accepteer je mijn uitnodiging?

4. Maak het persoonlijk

Voeg altijd een persoonlijke noot toe aan je LinkedIn uitnodiging. Noem een groep waar jullie beiden lid van zijn of verwijs naar jullie vergelijkbare achtergrond, opleiding of ervaringen. Als dit allemaal niet het geval is vertel de potentiele connectie dan wat je hoopt er uit te halen als jullie een connectie maken.

5. Toon je enthousiasme

Op zoek naar een baan en wil je de directeur of eigenaar van het bedrijf via LinkedIn benaderen? Laat in je uitnodiging duidelijk merken dat je oprecht enthousiast bent over het bedrijf. Dit in combinatie met je ervaring, achtergrond en vaardigheden in je profiel zou voldoende moeten zijn om direct het ijs te breken en de connectie te leggen. Met de hoop op meer natuurlijk.

6. Verwijs naar het profiel

Neem even de tijd om te kijken naar het profiel van je toekomstige connectie. En haal er dan iets uit waar je naar verwijst in je uitnodiging. Bijvoorbeeld:

Hallo Monique,
ik zag in je profiel dat je gespecialiseerd bent in Storytelling. Nu ben ik daar op dit moment ook mee bezig en zou het erg waarderen om wat tips van je te ontvangen. Ik zou graag van de gelegenheid gebruik willen maken om via deze weg contact te leggen. Fijne dag gewenst.

Probeer je zonder enige reden te noemen contact te leggen met iemand? Dan is dit een snelle manier om je bericht in de ongewenste mailbox van de ontvanger te laten verdwijnen. LinkedIn zal zelfs je account tijdelijk stopzetten zodra je het limiet bereikt van deze reacties.

7. Alvast bedankt

Het is een kleine moeite, maar het wordt erg gewaardeerd de ander op voorhand al te bedanken voor het accepteren van je LinkedIn uitnodiging. En dat niet alleen. Laat ook merken dat je bereid bent hem of haar de nodige hulp te bieden binnen jouw vakgebied en dat de ander op je terug kan vallen. Op die manier laat je echt merken dat hij of zij kan profiteren van jullie connectie.

Natuurlijk zit ik zelf ook op LinkedIn. Wil je daar een connectie met me maken? Stuur me dan even een uitnodiging. Stel je wel even netjes voor….

[notification style=”tip” font_size=”12px” closeable=”true”] Dit blogartikel is op 13 juni 2013 ook verschenen op de website van De Ondernemer[/notification]
Ferdi Soetekouw
Social media adviseur, trainer en coach | Online resultaatversneller | Ik help bedrijven en organisaties online marketing en social media doelgericht inzetten
Ferdi Soetekouw
Ferdi Soetekouw
Deel dit artikel:

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

3 reacties. Reactie plaatsen

  • […] men hier op dan verschijnt er ten slotte eindelijk jouw pagina met de uitnodiging en kan men je een persoonlijke uitnodiging […]

    Beantwoorden
  • Duidelijke taal! Ik denk dat er maar weinig mensen nadenken over het daadwerkelijke doel van het maken en hebben van een connectie. Na het lezen van dit stuk wordt het duidelijk dat de connectie en de daadwerkelijke dialoog al plaatsvindt voordat men elkaar geaccepteerd heeft. Tevens toont het van enige klasse als je inderdaad enthousiast bent, een bepaald raakvlak aankaart en om alvast te bedanken voor de acceptatie.
    Mijn collega’s en ik gaan deze tips zeer zeker toepassen.
    Meneer Soetekouw, wij danken u voor de tips en ideeën.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

keyboard_arrow_up