“MKB laat kansen internet onbenut”

Nederland is de algemene voorsprong op het gebied van internet, die het drie tot vier jaar geleden had, deels kwijtgeraakt. Vooral het midden- en kleinbedrijf (mkb) blijft achter.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Boston Consulting Group (BCG) in opdracht van Google.

In het rapport wordt gekeken naar de invloed van internet op de economie. BCG stelde een lijst samen gebaseerd op de beschikbaarheid van internet, de betrokkenheid van consumenten, de overheid en bedrijven en de bestedingen van deze partijen.

Op de lijst neemt Nederland een vijfde positie in na respectievelijk Denemarken, Zuid-Korea, Japan en Zweden. Een prima plek voor een relatief klein land als Nederland.

 

Mkb blijft achter

De positie van Nederland is in de afgelopen jaren echter gedaald vanwege het achterblijven van het midden- en kleinbedrijf (mkb) in vergelijking met de consument. “De wet van de remmende voorsprong”, aldus Michael van Straalen van MKB Nederland in een reactie op het rapport.

Volgens Van Straalen liep Nederland altijd voor en zijn de cijfers niet verrassend. Andere partijen die aanwezig waren bij de presentatie van het rapport denken hier anders over. Google, Thuiswinkel.org en de Sociaal Economische Raad (SER) sluiten zich aan bij het feit dat Nederland drie tot vier jaar geleden flink voorliep op andere landen, maar zijn wel verrast door de cijfers.

 

Consumenten

Het mkb blijkt flink achter te lopen op de consument. Waar Nederlanders massaal belastingaangifte doen via internet en opvallend vaak vertegenwoordigd zijn op sociale media, blijven de online uitgaven van deze consumenten achter.

In 2009 werd ruim 9,4 miljard euro uitgegeven op het internet, maar dat moet veel hoger kunnen concludeert BCG. Wat betreft bestedingen staat Nederland wereldwijd namelijk op plek acht, terwijl ons land qua betrokkenheid de derde positie inneemt en op het gebied van beschikbaarheid op de vierde plek uitkomt.

BCG wijt de problemen vooral aan het feit dat online betalingen tot voor kort vooral met creditcards afgehandeld werden. De komst van iDeal zal dit snel veranderen, verwachten alle partijen.

 

Minder actief

Pim van der Feltz van Google voegt daaraan toe dat bedrijven vaak het nut niet zien van online zijn als er relatief weinig online aankopen plaatsvinden via hun website. “Ondernemers moeten het belang zien van online zichtbaar zijn. Er lopen elke dag vijftien miljoen mensen langs je webwinkel. Dat kan grote invloed hebben op offline verkopen.”

Volgens het onderzoek realiseerden ondernemers die actief zijn op internet de afgelopen jaren een gemiddelde omzetgroei van 3 procent. Mkb’ers die niet online actief zijn, behaalden in dezelfde periode geen omzetgroei.

Uit het rapport blijkt dat Nederlandse bedrijven niet zo actief zijn op internet als zij zouden kunnen zijn en minder actief zijn dan bedrijven uit andere landen.

 

Bijdrage economie

Toch zal internet in 2015 naar verwachting een bijdrage van maximaal 47 miljard euro leveren aan de economie in Nederland. De groei zal dan vooral te danken zijn aan de toename van het aantal producten dat online aangeschaft wordt en waar het rapport dan ook op hamert.

In 2009 leverde het internet een bijdrage van 24,3 miljard aan de Nederlandse economie. De helft van de interneteconomie bestond uit online consumptie (12 miljard euro). Aan het internet gerelateerde investeringen bedroegen 7,2 miljard, overheidsbestedingen in totaal 4,6 miljard euro en de export van internetgoederen en -diensten 0,5 miljard euro.

 

Internationale top

Alle betrokken partijen zijn er zeker van dat Nederland in een jaar of drie (weer) aan de internationale top zal staan op het gebied van ‘e-Intensity’. “We gaan de concurrentie inhalen en by far overschrijden”, aldus Van Straalen.

Alle informatie over het onderzoek en aanvullende zaken zijn te vinden op een speciale website.

 

Belemmeringen

De VVD wil van minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) weten welke belemmeringen Nederlandse ondernemers en consumenten tegenkomen bij het kopen en verkopen via internet.

Verder wil de VVD weten waarom Nederland achterblijft ten opzichte van landen als Engeland en Zweden. ”Als er belemmeringen zijn die voortkomen uit regelgeving van de overheid, dan moeten we er zo snel mogelijk voor zorgen dat deze problemen worden weggenomen”, aldus Kamerlid Erik Ziengs.

Volgens de VVD lopen webwinkels die willen groeien en een verkooppunt willen openen tegen problemen aan, omdat zij niet binnen een bestemmingsplan zouden passen. ”Op bedrijventerreinen wil men geen verkooppunten vanwege de aanloop van klanten en uitbaters van winkelcentra willen geen opslag- en distributiecentra. Die impasse moet worden doorbroken en de belemmeringen moeten de wereld uit”, aldus Ziengs.

Bron: ANP

Ferdi Soetekouw
Social media adviseur, trainer en coach | Online resultaatversneller | Ik help bedrijven en organisaties online marketing en social media doelgericht inzetten
Ferdi Soetekouw
Ferdi Soetekouw
Deel dit artikel:
Google, Internet, mkb, webwinkels

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

keyboard_arrow_up