Later als ik groot ben word ik… website specialist?

Hoe leg je aan een groep kinderen van 6/7 jaar uit wat een website is, wat hier voor nodig is en hoe deze gemaakt wordt? In het kader van het project ‘Beroepen’ op OBS Kolmenscate in Deventer was het voor mij de uitdaging om dit op 13 maart 2014 als website specialist aan groep 3B – waar mijn dochter Stella in zit – in een klein uurtje uit te leggen. Normaal geef ik uitleg aan zelfstandig ondernemers en bedrijven, dus was het voor mij dit keer even verplaatsen in een heel andere doelgroep.

Schoolpresentatie websites

Plaatjes

Ik ben iemand die veel in beelden denkt en graag met beelden werkt en dat kwam tijdens dit verhaal goed van pas. In een PowerPoint presentatie van slechts acht dia’s heb ik geprobeerd zo duidelijk mogelijk uit te leggen wie ik ben, wat ik doe en hoe een website tot stand komt. Eerst maar eens gevraagd aan de groep of ze weten wat een website is. Met reacties als “Kun je vakanties op zoeken“, “Mijn moeder verkoopt wel eens iets op een website (marktplaats.nl)“, en “Daar kun je filmpjes bekijken (YouTube)” kreeg ik de indruk dat ze over het algemeen wel weten wat een website is. Vervolgens de vraag op wat voor apparaat (laptop, tablet, telefoon of gewone computer) ze dan websites bekijken. Verrassend veel kinderen die hierbij tablet (iPad) als antwoord gaven. Deed me even denken aan het artikel ‘Helft Nederlanders heeft tablet‘ dat deze week verscheen.

[button url=”/wp-content/uploads/2014/03/Schoolpresentatie-websites-OBS-Kolmenscate.pdf” class=”button” size=”large” color=”pink” target=”_self” lightbox_content=”” lightbox_description=””] Bekijk hier de hele presentatie [/button]

Na deze eerste interactie met leuke en enthousiaste reacties ben ik in Jip en Janneke taal gaan uitleggen hoe een website in de basis tot stand komt. Beginnend met een idee, gevolgd door een schets en de bouw van de website. Dit aan de hand van een simpele dia met inderdaad plaatjes. En dan maar eens proberen uit te leggen wat er nodig is om een website te maken. Ook hier leuke reacties op de vraag wat de kinderen denken wat hiervoor nodig is: computer (heel handig!) en een muis. Iets om mee te nemen in een eventuele vervolgsessie… Wat ik eigenlijk bedoelde en heb laten zien zijn een aantal basis ingrediënten die je nodig hebt voor een website(bericht): video, tekst, foto en kleuren. Om het maar dicht bij de groep te houden heb ik hiervoor gebruik gemaakt van de titelsong van de kinderboekenweek van vorig jaar ‘Klaar voor de Start’ van Kinderen voor Kinderen. Ik heb op mijn eigen site live laten zien hoe je een filmpje, een foto, tekst en kleurtjes toevoegt aan een bericht op je website. Bij het afspelen van de YouTube video van ‘Klaar voor de Start’ begon de hele groep spontaan uitbundig mee te zingen. De tekst zat er nog goed in!

Tovenarij

Was dat al iets bijzonders voor ze, wat ik daarna liet zien deed ze helemaal met de oren doen klapperen. Met mijn iPhone heb ik ter plekke een foto gemaakt van een zwaaiende groep 3B (wegens privacy oogpunt niet in dit bericht geplaatst) en deze via de WordPress app om mijn telefoon in hetzelfde bericht geplaatst. Even de browser op het digiboard verversen en de verbazing is compleet. Ja kinderen, ik kan toveren!

Hoe maak ik een website

Teken je eigen website

Als verrassing achteraf had ik voor de kinderen nog een kleurplaat gemaakt waarop ze in het scherm van een computer zelf hun eigen idee voor een website konden tekenen. Het leuke hiervan was dat ze hier direct mee aan de slag wilden. Een aantal kinderen vond het lastig om een goed idee te bedenken, maar de meesten gingen helemaal los. Ik heb leuke website ontwerpen voorbij zien komen. Van een website voor een kapsalon tot een website voor een uitvinder. Ideeën genoeg dus, nu het bouwen nog. Maar uitleg geven over hoe je dit kunt doen in WordPress leek me voor deze groep nog net iets te ver gaan. Wie weet kom ik over een aantal jaren in groep 8 wel laten zien hoe je dit doet. Tot die tijd gewoon heerlijk mijmeren over wat je later wilt worden. Misschien wel website specialist?

[button url=”/wp-content/uploads/2014/03/Kleurplaat-Innovata.pdf” class=”button” size=”large” color=”pink” target=”_blank” lightbox_content=”” lightbox_description=””] Zelf je website tekenen? Download hier de kleurplaat [/button]

Ik vond het erg leuk om te doen en heb genoten van de groep enthousiaste kinderen van groep 3B van OBS Kolmenscate. En bedankt juf Christa voor de fijne ontvangst en koffie!

Ferdi Soetekouw
Social media adviseur, trainer en coach | Online resultaatversneller | Ik help bedrijven en organisaties online marketing en social media doelgericht inzetten
Ferdi Soetekouw
Ferdi Soetekouw
Deel dit artikel:

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

keyboard_arrow_up